Monday, October 24, 2011

no updates....
stress ngn examss....final ok....
ade  lg paper...huh!!!!

Tuesday, October 11, 2011

final exam juz around the corner..
huhuhu...
paper project still tak siap lagi...
serius aku x kuat...
aku rasa lemah sgt...
aku perlukan semangat dr mereka...
hurm :'(

Wednesday, September 28, 2011

FInal makin dekat.....takut wooooo....credit hours yg aku carry sem ni 23...8 papers nak kena hadap...amek kaauuu....asgmnts pun masih ada yg belum submit...ni sambil2 wat asgmnt aku larik tgok FB la.....sempat gak update blog...
tgah2 view FB aku tertarik dgn salah seorg member FB aku nye post...so, nak share skit kat cni la info yg bermakna tu....


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik
masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka
yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga
amanah itu. Mereka ialah:


1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!


menarikkan tajuk buku nie...
semalam ada lawatan ke Krangkraf Shah Alam....
so lepas lawatan tu aku duk lah merayau2 dalam Karangkraf Mall...
ada banyak sangat novel2,buku2 ilmiah dan mcm2 lagi...
hati dah sentap2 nak meronta2 nak beli novel....
tp bile teringat final makin dkt, aku lupakan niat suci tu...
kalau aku beli cnfirm aku x focus final nti...hhuhuh..
so bergerak pada rak2 buku bacaan yg santai...
ternampak lah buku nie...
terus x fikir pnjang aku capai n tgok harga...
adehh blh tahan la tapi apa salahnya nk wat jd koleksi....
utk santapan minda,rohani dan juga jasmani...

so, mlm td b4 tido teringat nak baca...baru 1st page mata aku dh layu...
nanti2 lah aku share apa isi dalamnya ye..hehehe..

Thursday, September 22, 2011

alhamdulillah....
dapat carik bahan utk Etika Kaunseling....
TQ to Fatiha sebab tolong akk carik bahan kt library college...
actually aku ni memg pyah nak jejak library college tu..
bkan ape,aku penah bergaduh ngn pakcik yg jaga situ..hehehe
tp ptg td dia takde..nasebb...pape pun TQ Allah swt kerana malancarkan urusanku...

now tgh tgu Mr Boyfie balik kerja then nak g dating...heheheh....
takdelaaa dating sgt....nak g tgok Mak Atok kt hospital...
then tak taw nk plan g mane..huhuhuhu...so...tguu.....

earlyyyyyy moooorrrrninnngggggggggggggggg...............

setelah sekian lama hari ni aku rasa hari yg paling awal utk aku attend class pg....
actually dh berminggu2 class Akidah ni tertangguh cuz Ust Nazli selalu sibuk + kdg2 aku mls nak pg class beliau...even pg ni aku bgun agk terlewat n tgok2 dah pkul 7.40 a.m and HP aku dh ade berbelas misscall dr Fatiha....terus terjun tiruk masuk bilik air...naseb mlm td aku dh iron baju n tdung siap...
sampai class sekor takde...hampehh ok....sampai je Fatiha, aku dh tarik dia pg cafe...perut berbunyik mintak di isi.....aku tapau meehun ngn sambal sotong...then sental makan dalam class yg ada 3-4 org yg dh dtg...duk lepak2 dlm class tgk dh 8.45 a.m....aiiiihhhhh!!!! Ust Nazli ni jgn tetibe lak ckp class cancel....xpuas hati aku trus call Ust n Ust ckp dia dh inform pd Shahrin yg dia masuk kul 9 a.m....hampehhhh sekali lg aku rasa nak je....uishhhh phm2...tarik Fatiha g serbaneka lak....beli jajan....mata ngantuk babe...mulut minx nak kunyah menda...
Kul 9 baru terpacak Ust....sesi pembelajaran dimulakan dgn Fatiha present...aduhhhhh...mata dh kuyu + layu....memg ngantok tambah plak xde slide show terpamer...lagi laaaaa...tersenguk2 aku depan Ust...hehehe aku tgok Ust pun sama gak tersenguk...hahahaha....
Selesai present, Ust. bincang2 lak pasal Kepentingan Akidah....dia dh maiiiii dah......Ust kalau dh start bercakap konpem payah nak bhenti...sempat gak aku terlelap sampaikan Fatiha duk ketuk2 _ urut2 blkang badan aku...aircond dh la sejuk tahap cipan....cinabeng mane tah semunyikkan remote aircond...aduhhhh...
kejap2 aku tgok jam....
masa dalam class, mama ada call....tanya aku dh sihat ke belum....aku inform mama smlm yg aku xsihat n maybe dia tahu yg aku kerja keras skit 1-2 minggu ni...n aku stress....sebelum letak call mama inform Mak Atok masuk hospital....aduhhhh...berterbangan kekuatan dan semangat aku...trus kpala otak berjalan fkir nak balik...risau pun ada....dh hampir 3 mgu aku xbalik kampung...sure org tua tu duk tanya2 aku...
sangkaan aku benar bile Mokcu call n ckp Mak tok duk tanya2 mane aku n Mak Atok marah kat papa kenapa aku lama tak balik....aduhhhh....kena balik gak...
now aku mengharapkan Mr.Boyfie free petang nie...lagipun semalam dia dh janji nak g dating....nama je kitaorg ni duk satu tempat yg sama tapi jumpe semgu sekali je...nampaknya tak dpt lahhh kite tgok wayang ye sayang...awak kena teman saya pg hospital...
aku berharap Mak Atok cepat sembuh n pulih dari sakit dia..risau babe....aku ni pun demam x brp nk kebah...migrain kejap2 datang....urm...

Wednesday, September 21, 2011





currently not feeling well...skipped classes for today.....
migrain teruk sgt + gastric......
maybe stress dgn asgmnt Ujian & Pengukuran...sorry Cik Aini...
so, today duduk rumah jew n layann FB layannn TV...
bosan cuz housemate xde...kalau x ade gak kwn nk borak n buli...
huhuhuh...
masuk mgu ni dh 3 mgu aku x balik kampung....
alhamdulillah family sgt memahami dgn kesibukan aku...
final exam juz around the corner...
so now busy attend class ganti + presentations + discussions + subjects program...
penat memang penat sampai rasakan xde masa utk diri sendiri...
dah start nak stress cuz risau dgn final exams...
mane x,sem ni buat kerja gile dgn amik 8 subject direct...
23 credit hours...gila babeng berat siot...


ni antara gambar2 terbaru yg ada....time ni Malam Keronsang anjuran Kelab Kaunselor 
Rakan Sebaya...actually aku bkn club member's pun...tp juz join suke2 cuz kbetulan adik2 junior duk mengajak skali...
 teruk gile pucat muke aku even dh make up....eyebag x payah la ckp...
memg time ni letih sgt2 cuz hari tu aku kena organize catering utk 2 program tmasuk
Malam Kerongsang tuh...


credit to NAdhz cuz tlg pakai kan shawls ala2 Hana Tajima...
hehehehe...mule2 juz pakai tudung biasa...then bile tgk semua bergaya, aku hamuk
satu asrama 1075 carik sape ade shawls....hahaha
time ni lah blh nak bergaya cuz kalau normal days kt KUIM di HARAM kan utk
pakai shawls n selendang....kena pakai tudung bawal labuh...

ok lah...agak malas nak update nowadays...nti free2 kita update lg...currently tgh cari
location utk pg holidaysss time study week nti...i need a getaway b4 nk ngadap
final examss..

Sunday, September 11, 2011

hujan yg trun malam nie bagaikan mengerti apa yg aku rasakan....
aku dh penat utk semua ni..payah sangat ke ko nak tunaikan permintaan ku yg x seberapa nie...
puashati ko utk buat aku sedih?
kdg2 aku dh rasa putus asa dgn hubungan ni...
aku rasa nak buang ko jauh2...
tp aku kenangkan kdg2 kebaikan ko buat hati aku cair...
ko memg antara lelaki yg bkn utk menghancurkan aku...
dan ko jugak lelaki yg sukar utk sentuh aku...
aku hargai ko...
tapi tlgla hgn sakitkan hati aku....
aku penat....

Wednesday, September 7, 2011

perlu ke nak buat aku terluka lg..
aku dh penat...seriously damn TIRED with all the nonsense....
tlg jgn wat aku menitikkan airmata aku...
kau tahu aku bukan sekuat mana pun utk hadapi menda ni semua...
sudut luaranku kau nampak gembira dan ceria...
tp jauh di suatu sudut yg sukar utk kau lihat...aku amat kecewa...sedih...

fahamilah apa yg kurasa...
aku insan lemah...

Friday, September 2, 2011


raya tak sah kalau takde lemang....
selalunya malam raya kitaorg adik bradik akn jelajah satu
Melaka utk carik lemang yg paling best...
tapi tahun ni kitaorg adik beradik + pakcik2 plan nk bakar lemang sama2...

so,aku ngn adik aku mencarik leee buluh lemang sampai
ke Telok Mas...mahal gak eh..sebatang rm2...
belilaaa dalam 20 btg...
so,sehari sebelum raya aku n mak aku prepare lemang tersebut...
masukkan daun psang n pulut bagai....
leceh gak....

then adik aku bwa blik rumah utk bakar....
pakcik aku dh readykan tempat bakar lemang.....
memg diz is the 1st time laaa kitaorg bakar lemang...
excited2 punye pasal sampai ade yang hitam....
tp bile buke kat dlam dia sedap...



daripada 20 batang sampailaa akhirnya lemang jadi 45 batang...
gara2 pulut yg kitaorg rendam ade lebih....
so,papa pg carik lg buluh....
sampai ke lepas buke bru everything ready...
berbalas2 kitaorg mkn lemang mlm raya....
sampai mabuk2....
nak plak makan ngn rendang itik yg nenek masak...
memg great combination of food laaa...huuu....

tahun depan blh buat lagi!!!!!!!

Sunday, August 28, 2011

hadoi....ksian betul pada org kampung yg sebuk dok wat citer sal aku nk kawen dalam masa terdekat nie...
GILO kO????
kawen menda nye????
al kisahnya macam nie....
petang td papa aku join Majlis Iftar dgn orang2 kampung....so datang la sorang Imam kat kg aku nie...duk salam ngn bapak aku pas tuh duk tanya 
"Hei SHeikh, dgr cerita dah tempah tarikh nak nikahkan anak perempuan yg duk tgh blaja lg tu ke?"
Mau tak terkejut bapak aku..time tuh bapak aku ckp adik bongsu aku de skali time tu..adik aku pun tercengang...
"Eh bile plak...tak taw saya anak saya nak kawen....dia nk kawen senyap2 kot...hehehehe"
Blh plak kan apak aku ni melawak.....saket lak ati aku dengar jawapannya...
hadoiiiiyaiiii.....
erm....aku sentap skit bile cite bab2 kawen nie...bukan pe, impian yg ingin dibina dah masuk 2 kali hancur berkecai akibat janji2 palsu si jantan2 durjana.....
mak aku ckp....bersyukur jelah sebab orang2 duk hangat citer sak aku nk kawen...mane taw ade yg nak dtg meminang raya nanti...huhuhu ALHAMDULILLAH pastu pengsan depan pintu bile taw ade dtg nak meminang...hahahaha....
dalam hati aku berbisik..."a'ah maaa...ade yg nak dtg meminang kot...jadik bini no 2 leh x maaaa...."memang mintak pelempang laju2 laaa jawabnya...
eh tak mungkin aku nk jadik no 2 dia....aku bkn mcm tuh...uhuhuhuhu...
ape pun pada orang2 kampung DUrian Daun sekalian, terima kasih doakan saya cepat kawen...saya memg dah gatal pun....hehehehe.... :P

Tuesday, August 23, 2011


demi cinta ku pergi
tinggalkanmu relakanmu
untuk cinta tak pernah
ku sesali saat ini
ku alami ku lewati
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
reff:
suatu saat ku kan kembali
sungguh sebelum aku mati
dalam mihrab cinta ku berdoa semoga
suatu hari kau kan mengerti
siapa yang paling mencintai
dalam mihrab cinta ku berdoa padaNya
karena cinta ku ikhlaskan
segalanya kepadanya
untuk cinta tak pernah
ku sesali saat ini
ku alami ku lewati
repeat reff [2x]
suatu saat ku kan kembali
sungguh sebelum aku mati
dalam mihrab cinta ku berdoa semoga
suatu hari kau kan mengerti
siapa yang paling mencintai
dalam mihrab cinta ku berdoa padaNya semoga semoga

Monday, August 22, 2011

harapan hanya tinggal harapan.....
kenangan tersemat kini tiada lagi makna...
di bawa terbang angin-angin senja....
mengharap bayu dipuput supaya ia kembali segar....
namun ku tahu ia tak mungkin akan segar berbunga kembali...

sayang...
mungkin ini balasan padaku....
mempermainkan istana yg bertahun kita bina...
namun bukan juga salahku....
kerana kau juga seringkali meragukan kesetiaanku...

sayang....
keputusan yg kau berikan meruntuhkan emosiku...
walaupun kini kumasih menyemai cintaku pd yg lain..
tetapi kau masih yg paling utama....
cintaku padamu tidak ada bandingannya...

sayang....
terima kasih kerana kau masih lg menyayangiku...
mengingatkan aku dengan setiap kenangan yang pernah kita ciptakan...
meletakkan aku pada hatimu walaupun si dia di sisi kamu kini....
walaupun kurasa amat berdosa dengan apa yg kita lalui kini...

sayang....
istikharah ku hanya kamu....
kamu yg sering hadir dalam mimpi2ku...
dirimu tidak pernah terpisah dari hatiku...
walaupun ada insan lain disisiku kini...

sayang...
ku ingin kau tahu....
aku masih mengharapkan ada keajaiban yg berlaku....
mengharapkan aku jadi milikmu dan kau jadi milikku...
aku tahu itu satu dosa...
tapi siapalah aku untuk menidakkan apa yg kurasa...

sayang....
ingi kutitipkan pesanan...
moga kau menjaga dia seperti mana kau menjaga aku....
lindungi dia sebagaimana kau lindungi aku dulu...
dan cintai dia sebagaimana kau mencintai aku...
Usah kau risau dengan perasaanku...
aku mampu menanggung ia kerana cintaku padamu....


Salam sayang dariku buatmu Helmi Azhar Wilson...310706 - 310711

Wednesday, August 17, 2011


Dia lah LEGEND kami semua....
Haji Ismail b. Dol
pergi meninggalkan kami semua dengan penuh ketenangan.....
28 Julai 2011 ( Khamis mlm Jumaat ) Jam 10.34 mlm
08111931 - 28072011

Alhamdulillah Atok pergi tanpa ada apa2 halangan....
bersyukur kerana aku sempat pulang dan mengadap sewaktu dia nazak...
tanganku di genggam erat pada waktu itu hinggalah nafasnya yg terakhir....
genggaman itu dilepaskan dan aku satu-satunya cucu yg meraung....


25 Julai 2011 - aku mendapat perkhabaran dr Moksu yang atuk dimasukkan ke ICU....aku terus bgegas pulang ke Melaka menaiki motor seorg diri..perkara gila yg aku buat kerana aku tidak pernah pulang ke Melaka dengan motor seorang diri....xsampai sejam aku sampai ke Putra Hospital....berjumpa dengan nenek aku...Atok rupanya jatuh sewaktu pergi mengambil brg di stor rumah lama...ATuk sempat menjerit LAILAHAILLALLAH....kemudian ATok x sedarkan diri...dan di bawa menaiki Ambulans...Atok ditempatkan di UNIT RAWATAN RAPI ICU...malangnya aku x bkesempatan utk bertemu dgn ATok...aku pulang ke Kuala SG Baru mlm itu juga...

26 & 27 Julai 2011 - aku kerap mhubungi adik beradik + mak ayah + makcik2 aku utk pkembangan lanjut Atok....Atok makin stabil tp masih xsedarkan diri..ALhamdulillah...lega hati aku...

28 Julai 2011 - mendapat perkhabaran keadaan Atok kritikal...aku mendapat pkembangan Atok dr cousin2, adik2 aku,mak ayah aku  makcik2 aku...waktu magrib,makcik aku meninggalkan pesanan di Facebook minta aku pulang segera...mamam pun memberitahu Atok kritikal dan doktor minta kumpulkan semua wris dan bawa Atok pulang ke rumah...Atok hanya tinggal 24 jam shj...Ya ALLAH time tuh aku xtaw nak ckp mcm mane lg...naseb aku minta tlg dgn pihak kolej utk hantar aku pulang....

aku sempat sampai di rumah...kelihatan rumah Atok dh dipenuhi dgn saudara mara yg jauh dan dekat....aku terus meloncat trun dr kereta dan masuk ke rumah Atok....aku nampak Atok terlantar nazak.....pakcik dan adik lelaki aku ada di tepi telinga Atok....semua mata tertancap pd aku bila aku menangis tersedu...aku rasakan lantai yg dipijak x aku jejaki...lemah longlai kaki ini...lantas mama memaut aku dan minta aku menukar pakaian ke baju kurung....aku berlari ke rumah menukar baju mengambil wuduk dan lantas aku kembali ke rumah Atok...aku capai Yassin dan aku duduk di sisi Atok.deraian air mata mengiringi bacaan aku...Ya Allah....setiap kenangan bersama Atok dr kecil hinggalah aku besar berputar dalam fikiran aku...walaupun aku satu2nya cucunya yg paling degil dan aku juga satu2nya cucu yang dia tidak pernah tegur kesilapan ( aku memg nakal + degil ) tetapi aku dpt rasakan kasih sayangnya....Atok orang yg sgt payah untuk lihatnya senyum ataupun bergurau dgn cucu2nya....

selesai bacaan yassin...aku rapati jasad Atok...makcik aku meminta utk aku rasakan genggaman tagan atok...aku rasakan atok menggenggam tangan aku..makin kuat dan.....setelah nafasnya thenti...genggaman itu dilepaskan dan aku orang pertama yang meraung....aku cium tangan atuk yg sejuk dan kaku itu....

*actually entry dh bersawang...xsempat nk update atas kekangan waktu....

Al-Fatihah Atok....

Friday, July 15, 2011

Assalamualaikum.....


kesihatan tidak mengizinkan...batuk2 + sakit tekak....mungkin akibat cuaca yang tidak berapa elok 2-3 hari nie...menanggung saket dada yg teramat sangat....tidur pun agak terganggu mlm tadi...naseb cls Prinsip Bimb dan Kaunseling dibatalkan hari nie...

bangkit dr tidur, cube utk menunaikan Subuh tapi xmampu...batuk yg amat teruk hingga dada rasa nak tercabut...aku kembali di pembaringan mengurut dada.....Aku mohon agar kesakitan yg aku alami ini adalah penghapus dosa2 lama ku....

keadaan kembali lega dan aku memulakan tugas mengemas ruang rumah...semua baju2 aku kutip...perlu basuh dan di jemur walaupun cuaca x mengizinkan...kebetulan memg ade ampaian di dalam rumah...petang ini aku akn kembali ke rumah family...selepas 2 minggu aku tidak pulang ke rumah sana...rindukan semuanya...ikutkan hati mls hendak balik kerana ada banyak tuntutan tugasan dan juga asgmnt...tp bile memikirkan keadaan keshatan aku yg x mengizinkan dan juga bakal keseorangan di hujung mgu krn housemate akan pulang ke Bahau, aku terpaksa berangkat balik rmh family juga...Kebetulan semalam adalah birthday ke 6 Qistina, aku kena balik juga....

maaf, perlu kembali menyambung tigasan yang tergendala....sampai kite ketemu lagi ye Dear Blog....

Thursday, July 14, 2011

Assalamualaikum.....

after a few months menghilang n i'm back....kembali mengutip sisa-sisa yg masih ditinggalkan waktu dahulu...aku kembali setelah aku leraikan kesemuanya dari kehidupan aku....menghilang utk mencari dan menyelami setiap kesalahan aku....itu cara aku....aku lebih senang bsendirian....xperlu nak mcari teman utk luah segalanya...kerana bagi aku, meluahkan segalanya pada Dia adalah lebih bermakna kerana Dia lebih mengetahui dan Maha Mengetahui...

Untuk sekalian teman,aku pohon kemaafan pada setiap kesalahan yg pernah terjadi antara kita...aku pernah mencuba untuk kumpul kekuatan utk berhadapan dgn kalian namun, aku xmampu...pesanan mama ckup sekadar mereka ketahui yg aku pohon kemaafan pd mereka....aku insan biasa yg punya pelbagai kelemahan....terima kasih kerana menyedarkan aku atas kesilapan dan dosaku pada kalian semua..terima kasih juga kerana pernah meminjamkan bahu kalian dan tempat utk aku berteduh menagih kasih serta mengadu domba...aku hargai jasa kalian...

alhamdulillah, kehilangan kali ini buat aku sedar dan peka....aku lebih sedar akan kekurangan dan kelemahanku...aku mula sedar betapa setiap dugaan dan cabaran serta kesusahan yang Allah s.w.t turunkan utk kita ada pelbagai hikmah di sebaliknya....aku bsyukur kerana tidak terlewat utk aku kembali pada-Nya...aku rasakan kenikmatan bila aku sentiasa bersama-Nya...melakukan setiap perintah-Nya dan meninggalkan larangan - larangan-Nya...aku rasa sangat bahagia dan egala urusan aku sentiasa dipermudahkan...

Bahkan keputusan final exam aku sem lepas sendiri naik dengan mendadak...syukur....aku capai pointer yg memg aku idam2kan selama ini...bahagia rasanya bila mama tersenyum melihat cgpa aku yg sgt2 buat dia gembira...segala dugaan dan cabaran yg aku terima adalah penguat semangat utk aku kecapi apa yg aku inginkan dari hidup ini..pointer yg naik mendadak mbuatkan teman2 seangkatan terkejut dan lecturer2 semua pun agak terperanjat...aku bersyukur sangat dan aku perlu tingkatkan lagi usaha untuk mendapat keputusan yang lebih baik sem ini...kebetulan Tuhan permudahkan urusan aku semester ini kerana aku satu2nya student yg dibenarkan ambil 23 jam kredit...dan subject2 sem nie memg sgt2 tough...terima kasih pada Pn Su ( Ketua Jabatan Psikologi ) kerana mberi kpercayaan pd aku utk membawa 23 jam kredit semester ini...sekali lagi aku pohon moga2 ALLAH s.w.t mempermudahkan urusan pembelajaran aku...

kehidupan menjadi pelajar semester ini berubah...aku diberi kpercayaan oleh kedua org tua untuk tinggal di luar kolej..alhamdulillah aku dpt housemate yg sekepala...budak junior aku jugak....duduk 2 org shj...xde pening kpala...rumah pun fully furnished siap mesin bsuh tv n segala la...alhamdulillah...kemudahan transport pun xde masalah cuz aku dh settle urusan lesen mtor n aku dh ade mtor...lesen kereta otway utk tgu JPJ test..akhirnya dah ade lesen erk....hehehe...kereta Viva pun dh menanti...wewiiittttt....

setelah sekian lama, aku dpat rasakan hubungan aku dgn kluarga juga makin baik...alhamdulillah setiap apa kemahuan aku di tunaikan....terima kasih pada mama kerana segala kpercayaan yg diberi kini dan tak lupa hadiah laptop baru....thanx ma...sayang mama sangat2...weuhuuuuu.....

ckup setakat ini dahulu...mata makin berat dan layu....Wassalam.....

Sunday, March 6, 2011

nak kesah?

xyah laaa..ape nak kesah kan...

ckp xserupa bikin?

lebih kurang kot....

masalah menimpa?

masing2 lepaskan diri...

pdhal sama2 mengata gak tuh...

ape ade hal....

sok dh terhantuk bru nak terngadah....

waallahualam....

Saturday, March 5, 2011

hati terasa sedikit sentap dgn knyataan Mr.Az....

bukan sentap apa pun...cuma rasa terharu dengan knyataan yg dia kluarkan semalam....

alhamdulillah,aku dpt rasakan bahawa Tuhan dengar & kabulkan permintaan aku...

bersyukur sangat....

aku tak mengharapkan banyak pun..ckupla sekadar perhubungan ini dipanjangkan usianya dan Insyallah dgn izin-Nya kami dapat ke langkah seterusnya dalam fasa kehidupan...

orang cakap jgn mengharap terlalu byk kerana usia hubungan aku dan dia masih lg baru...

tp,tak salah kalau merancang terlebih dahulu dan merangka apakah tujuan hubungan ini...

aku bercadang nak bawa Mr. Az berjumpa dengan mama,papa dan adik2 waktu majlis perkahwinan anem & faiz 19/3 nie..Insyallah...

aku mohon kawan2.....doakan agar kami....moga kami akan berkekalan hingga ke pintu syurga...kalian tahukan bagaimana perjalanan hidup aku yg dulu...dan kini aku dh bertemu dgn seseorang yg dapat mbimbing aku.....

Friday, March 4, 2011

dah berada di rumah....

padan muka...pagi2 dah bikin org sini hangen...

kesudahannya lupakan niat utk bertemu...

pandai2lah...

jgn esok2 ckp rindu bertandang lah ape lah...

dulang aku bg hempukkan nanti...

pasal hal kecik yg blh settle tp sengaja nak wat benda jd besar...

dah..nganga je lah tgu aku dtg...

baik aku balik rumah qada' kan tidur aku + cium ketiak mak ayah aku...

lg bahagia...

Thursday, March 3, 2011

Bukan niat nak jadi STALKER ke apa la....cuma suke baca entry2 dia..infact juz nak taw either dia masih bersama atau tau KERANA si Mr Boyfie sering kirim sms yg agak GEDIK2 konon nak BERMESRA wlaupon pd hakikatnya aku dh taw nia sbenarnya nak ajak join MLM...hahahaha...

tp entry dia kali ni agak mcm gampang cuz duk salah kan sorang 'perempuan' katanya slalu kacau Mr Boyfie nye...hahaha..rasa nak gelak ok!!!aku rasa lah..n ini pandangan aku lah....Mr Boyfie dia yg TERGEDIK-GEDIK kot yang duk kacau si perempuan yg tak taw pape tuh...yelah even aku tak delah kenal sgt MR BOYFIE nye tu tapi aku dh pernah terkena..stok anak-anak ikan kot...perasaan mcm HOT SGT!!!hahaha...

aku tawlah blog kauorg sukati kauorg lah nak ckp ape pun...tp kadang2 bahasa kena jaga gak...budi bahasa lambang bangsa...aku takut ko tak layak digelar sebangsa dengan aku je...kesian laaa...kesian kat org yg kau maki2 tuh...ape barang derrr maki2 lam blog...lu kalau langsi sgt lu pg je maki2 depan deeerrr....tunjuk sama itu org yg lu sangat langsi...

but...whutta pathetic cuz kesian tgk ko lah derr...muke ko leyh tahan laa...rambut panjang ikal mayang...muke memang muke anak sebangsa aku aku tapi bhsa ko sangat mcm priapaaaaa....nk kata lu bdk skolah,lu dh masuk 20 tahun kot...lg pun lu blajar IPT kot..bkn lu bdk skolah kampung yg duk kampung takde wat pape...

so,plzz laa gurl..i really respect u when i saw ur pic....but please mind to keep ur attitude as sumone yg educated...we hold n walkaway anywhere with our family's name..so plzz....

to her Mr Boyfie,sudah2 la nak mgatal...kau dh ade yg punye..juz ngadap yg kau ada...toksah ciptakan macam2 masalah yg blh buat org lain bertelingkah...

Sunday, February 27, 2011

ku rasakan bahawa semester ini adalah semester yang sangat sibuk dan hectic utk aku....huhh~~~bukan nak mengeluh...cuma rasa agk terbeban sedikit...

1. dikelilingi buku2 kertas2 dan asgmnt yang sgt byk...
2. program kolej tak yah ckp....sungguh menyeksa student sampai wat syarat cuti kena beku..haishhh....
3. kalau tension giler pon dapat kuar lepak kat pengkalan balak,pdg kamunting or kuala linggi pun dah kire
    "heaven"....nk g merayap kat bandar Melaka kena tgok budget dlu...
4. masa tidur pun dh tak tentu....tp bgus gak duk kolej cuz weeknd kt rmh slalu bgun lewat..tp kat cni alhamdulillah masih jumpe subuh lg...huhuhu
5. tp yg best kan.....my parents dh senang je nk bg duit belanja...hahaha..xmasuk top up lg....

ada lah pros n cons dia....huhuhuh..pape pun pg nie ade yg duk terlari2 nak g tgok event sports kt stadium kolej
tapi aku terperuk kt rumsis ngadap lappy n asgmnt...sungguh sadis...wlupon pd hakikatnya aku memg nak g kat stadium tuh nak cuci2 mata kan...huhuhuhu...

Mr Az lak ntah mana pergi...mls aku nk layan rajuknya sebab mengada-ngada sgt....lantaklaaa~~~

Saturday, February 26, 2011

maaf kalau kata2 ini terlalu pedas dan terlalu menusuk hati kalian...


aku rasa aku dh ckup bagi muka dan aku dh ckup berlembut...


satu aku pinta,kalian cerminlah dlu diri kalian sebelum kalian nak sebuk dgn hal aku...


aku dh ckup hormat hidup kalian....so,tlg hormat hidup aku...


kalian dgn aku sama mcm manusia biasa...


yg membezakan kita adalah amalan di akhirat nti..


jadi,berusahalah mencapai sebanyak mana amalan dr sebuk berusaha utk menyakiti hati org..


baik yg dah pangkat dh jadi mak bapak hinggalah ke pangkat adik2...

Friday, February 25, 2011













hari ni adalah hari rajen utk tulis entri utk blog..bukan ape..bersenang lenang di pagi jumaat yang takdo class nie hah...lepas Solat Subuh td tak sambung tido balik cuz nti cnfirm bermalasan seharian...so baik wat kerja2 yg berfaedah...td bru je lepas masak breakfast then sambg blik ngadap lappy...Mr Az dah sampai sekolah dia td terus je msg ckp nak buat kerja..oklaaa fine g wat kerja...huhuhu nampaknya memg sunyi sepilah hp hrnie cuz dia bile dh ngadap kerja jgn lah dikacau...

opsss...terlebih sudah membebel panjang2....actually entri ini nak post pasal kawan2 aku kat kolej..yelah dah setahun setgh aku kt cni tapi aku tak pernah post apa2 sal diaorg..huhuh..so kali ni entri yg penuh dengan gambar2 utk mperkenalkan mereka :)

Sem 1 / Jan 2010

Suci x muke masa sem 1..time ni lah permulaan hati aku  utk berubah......

tak silap aku time ni 2nd week masa aku bru masuk..time Maulidur Rasul...
Yg sebelah aku ni roomate kesygn aku Mek Hajar...skrg ni dia dh berhenti..dapat bersama satu sem je...

Muke mengantuk..eye bag pun dh nampak...huhuuh

aku dgn Mek Hajar n Berry....

hahaha..ni tak blh blah..klu diaorg taw aku upload gmbr ni sure kna mrh..time ni kitaorg penat2 bru lik class then kna paksa trun bawah cuz diaorg nak wat fogging..menghentak2 kitaorg trun bawah..dah la duk tingkat ats sekali...ni pun ade yg duk keras kt atas tak nak trun...Dr kiri,yg tudung mcm bju banduan tuh si Efa....baju biru si Iqa,yg x nmpk tu Kak Ema,then su,Mek Hajar n yg comel skali tuh nana...


ni waktu dalam kelas Tilawah Al-Quran...saje mencapap...huhuh

ni lak waktu ade program kat auditorium..rasanya masa Family Day Faculty kitaorg..ade penyampaian hadiah...yg kiri tuh Yati Ngalim...dia ni tudung labuh...alim sket la n aku pun kdg2 malu ngn dia...huhuuh


skema x muke..hahaha

ok sgt bosan dlm cls sampai mencapap mcm nie

dgn su..time ni nak dkt final dah...ade class ganti waktu mlm...


ni time exam final sem 1....muke ngantok tak leh blah...


oklah...nanti sambung lg k.....ni bru first entry...huhuhuhuhuuh




yang merindu
yang dirindui

minggu ni plan utk jumpe tak dpt diteruskan...hurm....tugasan dan kerja yg byak tahap melampau..so terpaksa melupakan hasrat utk berjumpe...Insyallah next week....tp xcnfirm lg....

sepjg mgu ni actually byk kali berselisih faham...si dia demam + kerja byk dan aku pula tugasan banyak + class pack = moody...so tht's why ade je benda yg berbangkit sampai menjadi isu perselisihan...tapi,aku taw kami msh lg utk memahami antara satu sama lain...

tiapkali selisih fhm,Mr Az sure cool je...cuma aku je yg menghentak2.....dia wat bodoh nak layan pun malas cuz dia taw perangai aku mcm mane..yang selalu dia pesan,"buat apa abg nak layankan marah ayg tu...kalau abg layan nanti mesti leh perang dunia ke 3 lak nti..so,baik abg diam..nanti lama2 ayg ok la..." mau tak geram dgr reason dia....huhuh..yang aku ni mana blh org senyap gitu...huhuhu...

apa pun aku bersyukur sebab dia dah blh fhm aku...dan aku rasakan panas baran dia pun dh kurang..alhamdulillah...

perjalanan kami masih jauh..setahun setengah utk melangkah ke tangga kehidupan seterusnya...Insyallah...

Wednesday, February 23, 2011

Hopefully apa yg akan dilalui pd hari ini akan lebih baik dari hari semalam...bukan apa,rasa tak selesa dgn keadaan dia yg tidak siehat....hari ni Mr.Az dah recover dari sakit dia n dh pergi kerja..harap2 dia ok lah...

n aku lak...semakin busy dgn tugasan kat kampus...huhuhuhu..memg rasa masa tak cukup je...6 minggu lagi nak final beb...aduhss....minggu ni Insyallah akan ke JB....untuk bertemu ngn Mr.Az....so,banyak bendalah yg aku kenakan settle b4 bersenang lenang utk ke sana...

k la,dh lewat nak g mandi + siap2 nk g cls Arab nie...huhuhu..nti update lg :)

Monday, February 21, 2011


ehem..ehem....

jgn marah erk....buat pertama kali aku upload gambar dgn lelaki dlm blog...huhuhu....

nak upload kt FB tapi aku rase mcm tak sesuai..so better juz upload kt blog aje..nti kat FB ade ramai mata2..huhuh konpem kena smash alek..hehehe...

last weekend Mr.Az datang jauh dari kota tinggi...kebetulan ada kawan dia kawen so sempat lah nyelam sambil minum air...dia sempat meloloskan diri untuk spend time dgn aku...

and on that week aku amik keputusan balik dr kolej hari sabtu cuz aku nak settlekan tugasan2 aku...sabtu petang aku balik naik bas dari Masjid Tanah dan Mr.Az dah setia menunggu kat Melaka Sentral...hahaha...nervous kot..cuak giler...1st time jumpe laaa....masuk2 kereta aku juz bg salam n duk diam2 tanpa pandang pun muke dia...malu kot...adehsss...tergelak2 kami...sampai lah separuh jalan barulah aku berani nak pandang muke dia..

sebelum dia hantar aku balik rumah,kitaorg spend time utk borak2 kat taman dekat ngn kawasan rumah aku...dia amik laptop aku n check...adehsss...hbslah gambar2 kena delete...huhuhu...susah tol kalau ade bf org yg pandai IT nie..pape jelah yang...ikut awk laaa...huhuhu...borak2 jap then dia hantar aku alek..masa lalu depan kedai kek aku,nampak si anem n aku cll dia..anem tergelak2 sampai mama tertanya...erm..si anem terpaksa lah menjawab mcm2 persoalan sampai lah mama taw aku kluar ngn sape...

Malam,kitaorg kluar lg..pusing2 Melaka then pergi makan kt Umbai..everything dia yg order..aku tukang makan je..huhuhu...bestnye bila nk makan ade org baca doa dlu.erm....first time kot...then lepas makan,borak2 jap.....after that meneruskan lg perjalanan sampai ke Muar tp patah balik ke Melaka....kitaorg byk spend time dlm kereta...borak2...ye lah dalam proses nak mengenalikan...Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar...aku happy sgt2...

Esoknya,sebelum aku balik kolej dia dtg utk berjumpa la...tak lama dalam stgh jam je...kitaorg juz borak2 kat taman...then terus hantar aku lik rumah...bertembung plak dgn papa tp aku juz wat tak reti je..huhuh..cuak pon ade gak...mcm sedih je time dia nak balik tu...tp nak wat cmane kan....takpe,mgu depan aku lak naik JB...weee~~~hehehe...

pada reaction mama,aku rasa mama dh blh accept yg anak dara dia ni pon perlu ade teman...dia tak menghalang dan membantah pun tidak..cuma byklah nasihat dan peringatan2 yg dia berikan...mama pun ada tanya bila nk bawa dtg jumpa..Insyallah kalau Mr.Az dtg lg,aku bawa dia jumpe ngn mama n papa....

apa pun,aku berharap sangat aku ngn dia akan berkekalan.....biarlah dia yg jd orang terakhir dalam hidup aku yg akan aku sayang...Setahun setengah tempoh yg perlu ditempuh sebelum menapak ke langkah seterusnya..Insyallah...Amin.....

Saturday, February 19, 2011


eiiiii..napa mata aku???sepetnya...hahaha...actually ngantok tahap gaban..time ni tgh attend Bengkel Pengurusan dan Kepimpinan anjuran exco Pembangunan Fakulti aku (Persepsi)...as one of Ahli Jawatankuasa Tertinggi dalam Kelab Psikologi aku terpaksa menyerahkan diri utk attend diz sort of program...yang tak leh blah geng2 aku ( Hajar,Efa,Nana,Su ) dah laa masuk lambat...pilih port blkg2 dari aku lak tuh....tak sampai 10 minit aku pusing blkg anak-anak Adam ni dah hilang....ceeetttt!!memg kurg asam jawa betol....aku text Hajar n dia leh lak "nganjing" aku...adoiyaiii...aku pandang sheeda kt sebelah ngn muke kelaparan n kesejukan...huhuhuh...sheeda yg preggy pun leh tahan apetah lg aku kan...huhuhuh..

ok mari ubah topik plak....hoho!pagi2 aku dah merajinkan diri nak update blog....saja je sebab pagi2 mcm ni nak plak kat hostel kan....takde yg nak ganggu privacy aku utk update blog...adik angkat aku yg satu bilik ngn aku pun dah kluar pagi2 pergi training utk PSTD...so,yg lain2 masih lagi diulit mimpi....aman dunia...

aku amik keputusan minggu ni utk balik hari Sabtu..ikutkan kalau nak balik semalam (jumaat) blh je cuz takde ape2 program dah...tapi bile kenangkan keadaan bas yg bakal aku naiki nanti yg akn sesak ngn student2 lain,aku lupakan jelah niat tuh...baik aku blik sabtu..atleast aku leh take my own time utk balik ke rumah...kebetulan Azmir nak dtg dari Kota Tinggi cuz ade wedding kwn dia,so aku balik jugaklah..kalau tak mau aku terperap je kt KUIM ni menyiapkan asgmnt aku yg belambak nie...

pagi ni Azmir ngn Along dia bertolak da JB utk ke Melaka.....fuhh~~~~nervous giler lahh cuz dia akan datang amik aku kt rumah malam nie...tonite will be our first date....actually dah selalu wat video call,3g n tak sah kalau sehari tak tgok muke masing2 kat webcam...call n msg toksah lah ckp kan..memg selalu lah..kdg2 tgh video call pun leh gaduh wat muke...hehehe klakar laa..

Azmir memg orang jenis lemah lembut,slow talker and sumtimes dialah penghibur aku time aku tgh tension2 or sedih.....dia blh org yg sgt fhm aku dan kdg2 dia blh jd org yg sgt tak fhm aku bile dia tgh badmood...actually perangai dia lebih kurang je lah mcm perangai aku dulu...so aku takdelah rasa mcm teruk sgt ke ape cuz alhamdulillah everytime klu berselisih faham,aku byk mengalah cuz tak nak berpanjangan..mcm tu jugak ngn dia...ye lah,kami masih lg dlm proses nak mengnali hati budi masing2 n nak faham perangai masing2...and aku rasakan yg ade sedikit perubahan pd aku sejak aku dgn dia..dia banyak ajar aku sabar n kurangkan kepala angin aku...bukan setakat kurang,dengan dia aku dh tak kepala angin langsung....even kdg2 dlm hati tu Tuhan je lah taw bile tgh berselisih faham (kdg2 perkara kecik je) rasa memg nak perghhhhh!!!!!toksah ckp la...tp aku cube sabar dan dia plak klu rasa aku dh len,cnfirm dia pun terus slow...

both of us banyak berbincang...tiapkali gaduh kitaorg akn try utk sejukkan hati utk masing2...alhamdulillah cuz aku dpt lelaki mcm dia...atleast dia blh fhm life aku mcm mane...ye lah aku student n dia plak dh kerja...so,banyak perbezaan tapi kitaorg blh atasi..

target?...setahun setengah...huhuhuh...rase nk loncat2 tinggi2..takut....suke..gembira....pun ade....hohohoh...pape pun,aku doakan agar hubungan aku ngn dia adalah hubungan terakhir yg perlu aku tempuh...aku dh penat nak lalui lg..so berharap agar hubungan ni bkekalan hingga ke jinjang pelamin...Insyallah...

Tuesday, February 15, 2011

hari yg dilalui maken bnyak rintangan,suka duka,pahit maung yg dilalui...semua itu mengajar aku erti kehidupan serta bagaimana utk menguruskan hidup ini dengan lebih matang dan dewasa...

2-3 tahun aku lalui hidup ini tanpa ada cinta yg serius bg aku...semuanya kadangkala aku ambil endah tak endah...ada..ada lah..kalu takde..ade yg lain...semua aku pandang ringan..bila aku sedih,aku cari org itu..tp bile aku gembira,lantak pi lah ngn ko...huhuhu...dulu,"kalau ko syg aku,ko kena ikut semua ckp aku.."kejam kan
aku?huhuhu..tambah plak dgn kpala angen aku yg sukar utk dibendung...cemburu buta merata-rata...teruk kan?

tapi kini...sekarang dan la ni plak.....sebaliknya...aku mula belajar apa itu ikhlas dan apa itu jujur dalam berkasih sayang...balajr menjadi orang yg telus tanpa ada sebarang rahsia dengan pasangan....cuba memahami erti hati seorang lelaki....mendengar nasihat,kata-kata dan pandangan seorang pasangan bernama lelaki...mula berkongsi apa yg di rasa bersama seorang lelaki....dan yang paling penting sedang berusaha keras sedaya upaya menjadi seorang wanita muslimah yang penuh dengan lemah lembut...jangan ketawakan ok???bukan terpaksa...cuma hati ni dh di seru...yelah,sampai bile nak jd mcm dulu..umur pun dh masuk 25 tahun dh...so kenalah ada perubahan..

aku taknak org sekeliling dan org2 yang rapat ngn aku fikir bahwa aku terlau ikut telunjuk lelaki...aku nk mereka semua tahu bahawa aku inginkan perubahan dlm diri ini....perubahan ke arah yg lebih positif...yang lebih mendewasakan aku..aku taknak org keliling masih anggap aku anak2....aku nak mereka pandang aku sbagai seorang wanita muslimah....

la ni...aku bangga dgn diri aku sendiri..kerana apa?kerana aku dh berjaya menghindarkan diri ini drp 'benda' itu...menda yg sentiasa mmbakar duit aku..alhamdulillah,Tuhan dengar rintihan dan permintaan aku...Dia tolong aku utk lupakan benda tu...Alhamdulillah sangat2...aku bersyukur kerana dah 2 bulan aku tinggalkan benda itu..walaupon pd mulanya agk payah kerana aku diserang pelbagai infection pd paru2 dan tekak....sekarang ni,kalau bau asap rokok pun aku dh menyampah...heehehehe...bukan rindu ok :P

p/s : entry hrnie panjang skit pagi ni cuti maulidur rasul..jd bersenang lenang sabil tgh memasak utk g picnic dengan housemates..huhuhuh..nti sambg lg k..byk nak cerita..tentang si dia itu.. :p

Friday, February 11, 2011

Lama xupdate blog...jejari chumel ni mls nak menaip walau pd hakikatnya banyak yg perlu diceritakan di sini...apa yg terkandung dalam isi hati ini.....hurm..tahla...dah xmampu nk luahkan kot...

alhamdulillah aku dh boleh meneruskan hidup ni...xperlu nk toleh belakang untuk lihat segala kisah silam dan lampauku..Insyallah ada yg baik menanti di depan sana...

Aku mula mengenali seseorg....tempoh perkenalan kami dah berlangsung berminggu2 yg lepas dan aku anggap dia hanya sebagai kenalan biasa.Namun,ada sesuatu antara kami yg punya banyak persamaan...walau bagaimanapun,kami senang mencuba mengenali hati budi masing2....sesungguhnya kami mahukan yg terbaik akan berlaku sepanjang perhubungan ini.Mudah-mudahan...Insyallah..amin...

Tuesday, February 1, 2011

utk kesekian kalinya..air mata ini jatuh lg....sesuatu yg x dpt dibendung lg....dari siang tadi duk tahan apa yg aku rasa dan bila tgh malam menjelma..aku dh tak boleh nak tahan dah...aku terpaksa hpokrit ngn org sekeliling seolah aku ok..pdhal dlm hati aku sape yg tahu n rasa apa aku rasa..

it's 1.20 am n aku still xblh tido...mata dh bengkak2 dah...tp airmata ni still tak nak berhenti...semua kenangan start aku kenal dia dari 1/8/2005 sampai lah dia terbang pergi China berlegar2 dalam kpala otak aku...semua bagaikan berputar ibarat slide show....

msg yg dia kirim petang td memg terasa perit utk aku terima...terlalu seng bg dua ungkapkan benda tuh...dia x fikir ke apa yg aku akn rasa..utk apa beri aku harapan walaupon pd hakikatnya dia xmampu utk tunaikan janji2 dia...kenapa minta sampai aku tgu february..dan bile february menjelma,kau lukakan hati aku...

aku tahu,aku pernah bjanji dengan semua yg aku akn terima apa jua keputusannya dgn tabah walau ia keputusan yg akan mengecewakan aku..tapi,aku terima ia dgn penuh rasa kegagalan...aku minta maaf...aku tak sekuat yg korang sangka kerana aku dh terlalu banyak di kecewakan....

mungkin selepas ini,bkn mudah utk aku terima ape jua kata2 ataupun ape2 janji lg..aku dh terlalu banyak di kecewakan dan aku penat utk lalui semua ini...aku dh ckup saket utk terima situasi mcm nie...

Monday, January 31, 2011


Di sebalik senyuman itu....
Ada sesuautu yg aku sembunyikan...
Sukar utk aku rungkaikan satu persatu...
Payah utk aku luahkan....

Makin lelah kurasa...
Menanti sesuatu yg kurasa belum pasti jadi milikku..
Sampai bile aku perlu menanti..terus menanti...
Tanpa ada khabar berita pun...

Penat sangat....
Walau masa makin suntuk utk ke hari itu...
Dia masih tiada khbar berita...
Aku buntu...

Lama aku cuba tahankan air mata,
Maaf pagi ini aku xmampu utk bertahan lagi,
Airmata aku ibarat hujan di luar sana,
Seolah memahami kesedihan yg aku rasakan.

*aku makin lemah utk lawan perasaan itu..aku perlukan seseorang di sisi aku...Ya Allah bantulah hmba-Mu ini....payah kurasakan utk melawan apa yg kurasakan sekarang....

Tuesday, January 18, 2011

Disaat ini...kesibukan menyiapkan tugasan melanda...namun,hati ini sempat rindu pd si kecil Danish...Mummy rindu kamu laaa sayang...huhuhuhu...minggu lepas x puas gomol n main2 dengan Danish...minggu ni tak pasti samada sempat utk menjengah si kecil ini ataupun tidak...tibe2 rindu suara nyaring Danish yang kedengaran bile disakat dan digeletek....rindunya Danish...huhuhu....mummy syg Danish taw..syg sangat2...

Semalam sibuk menghadirkan diri ke AGM untuk Kelab SMP....memandangkan ada jawatan tertinggi,kenalah pergi...huhuhu..alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar...perbincangan mengenai pelbagai perkara dan juga rentetan masalah-masalah yg ada...syukur alhamdulillah...

Selesai meeting pula,kembali ke rumsis...menyiapkan asgmnt Perkembangan dgn tungkus lumus..combine asgmnt ngn teman sorang lg kerana asgmnt kami perlu digabungkan..siap print out everything n jam dh dkt ke pukul 3 a.m...terus iron baju utk ke cls nti....Usai solat Isya' terus ke dapur bancuh hot choc kerana dgn niat hendak mbaca nota Psikologi Sosial sebelum terlelap....Dan pastinya aku tak pasti jam berapa aku terlelap...

Pagi ni,alamak!!!!aku tertinggal subuh lg...erm...aku xsedar...aku istigfar dan memohon keampunan kerana terleka dgn hasutan syaitan yg sentiasa melalaikan manusia..seingat aku telah sedar jam 6.30 am namun kembali tidur semula hingga terlewat sedar...bgun2 aku terus mandi dan bersiap ke cls Puan Wan iaitu subjek Perkembangan...Spjgn dlm cls memg aku tersangatlah mengantuk tapi aku cube tahan kn....alhamdulillah apa yg diajar hari nie dapat aku terima dgn baiknya..

sekejap lagi akan ade cls Psikologi Sosial Cik Aisyah pula..dari pukul 3-6 p.m...huhuhu....Insyallah...
sekrang ini,aku hendak berehat seketika....

Monday, January 17, 2011

Actually tgh sibuk2 surf internet dari blog ke blog,aku terjumpa lagu nie...Lirik dia sangat menarik...banyak maksud yg mendalam...n i reali like diz song :D



Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Semoga kepergianmu
Tak akan
Semoga mampu kulawan
Kesepianku

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti

Awal pagi......budak ini post sumthing kat wall facebook aku.....



salam tq sesangat kepada kengkawan kuwh yang banyak ukir senyuman kuwh huuhu ;)) jumpa lagi yah!!! tq sesangt semua aku mesty rindu kan kowang :-* luv u all :-* timew kash :-( timew kash sesngt :-( salam akhir salam yang teristimewa bersamanya ku memohon keampunan memaluinya ku beri kemaafan =)) :-)) to all my fren :-* tq[-o< assalamualaikum -6bulanfly-


Budak purple ni dah nak g training polis kat PD....6 bulan duk dalam kem...cian dia..pape pun aku doakan yang terbaik utk dia...


alhamdulillah sepanjang aku bkawan ngn dia,dia tak pernah dtgkan apa2 masalah ngn aku...dia terlalu hormatkan orang yg lebih tua dr dia...bgus budak nie...


apa yg aku harapkan adalah dia akan menjalani training dengan jayanya....









yong,6 bulan akan datang akk jumpe ko segak bergaya pakai uniform eh...silap2 dah tak kenal dah taw..hehehe...nti pakai name tag mayong bru org kenal hehehe..pasnie dh jd polis rambut tak leh meriah2 lg..hehehe...

apa yg dpt akk doakan adalah semoga ko jd yg terbaik dalam hidup ko demi masa depan ko dan keluarga...duk dlm kem jgn nakal2 k....kawan2 semua akn sentiasa doakan....Moga dengan pemergian ko ni akan diikuti oleh bdk2 yg lain :D

Sunday, January 16, 2011

Weekend kali ni aku rasa mcm diri aku hampir lengkap dgn adanya family dan yg tersayang di sisi..yup..aku rasa mcm perjalanan weekend kali ni smooth je tanpa ada gangguan...ade rahmat disebalik semua ni..aku rasa sgt bersyukur dengan limpahan kurnia dari-Nya aku masih berpeluang mniti hari-hari yg masih berbaki utk aku...

bermula dengan jumaat...aku dapat apa yg aku hajati dan idamkan...masih berpeluang bertemu dgn dia yg pernah sama2 punya rasa kasih syg dan masa depan bersama...namun semua itu tgal kenangan tp kami masih kawan....masih berpeluang mengucup dahi si kecil Danish dan menghabiskan masa petang jumaat lepas dengan mereka...terima kasih pd si dia kerana Baskin Robbin yg mahal itu...aku rasa sepanjang perkenalan kami dulu,itu adalah benda termahal yg pernah dia belanjakan utk...terima kasih sekali lagi...dan syukur pada Tuhan sepanjang pertemuan yg singkat itu,tiada lgsg perselisihan yg berlaku..alhamdulillah...

aku tak pasti apakah ini pertemuan terakhir utk kami....jauh sudut hati aku,tersimpan rasa simpati pada dia...tapi, aku tidak punya perasaan seperti dulu..segala-galanya tentang dia sudah mati....aku taw pgilan utk aku sama seperti dlu..tp bagai tiada apa yg aku rasakan..aku minta maaf....tp kami msh blh berkawan :D sebenarnya,aku sgt takut utk kecewakan dia..oleh itu,aku simpan rapi tentang cerita aku menunggu MR Ciken yg bakal pulang februari nanti...biarlah setelah aku dan Mr Ciken sah utk meneruskan masa depan kami,barulah aku bersedia utk menceritakan kisah itu...

kawan2 Melaka 2 rmai yg invite utk bertemu..adik2 melaka 2,minta maaf ye....weekend kali ini banyak perkara yg perlu akk selesaikan...aku tahu mereka sudah tahu akn "cerita" itu...tp maaf,ini bukan masa utk aku kongsi dengan mereka...kak etoi ngn abg kojek,thanx cuz invite org utk bbq di rumah kalian...maaf org dah wat keputusan utk balik kolej hari nie even esok takde class...ade tugasan yg perlu org selesaikan.....utk korang semua,pada waktu ini aku minta kalian smua bagi aku masa utk mencari ruang aku sendiri....bkn terlalu kecewa dgn apa yg berlaku,cume aku perlukan masa utk rawat apa yg aku rasa kini....

pada dia,sudahlah cukuplah tak perlu nak ceritakan apa yg terjadi antara aku dengan kau dlm blog....ko yang mulakan penceritaan itu dlm blog seolah ko nak buka pekung apa yg terjadi antara aku dengan kau....berapa ramai diluar sana yg btepuk tangan bile membaca statement kau...cukuplah sekadar aku kluarkan isi hati aku dlm sms yg aku kirim pada kau...takde niat aku nk hebahkan semua org tahu..apa yg aku tahu ttg kau dan sesiapa yg terlibat takkan aku buka pekung itu...aku kenal kau mcm mane...ko  cepat melenting..ko cpt panas..sampaikan bila statement yg aku kluarkan itu kau sendiri tidak faham isi kandungannya....cube duduk seketika dan tenangkan hati kau yg pnas itu,,istigfar banyak2...kalau aku yg aslnya memg org yang panas baran dan cepat melenting,aku blh menerima apa yg kau sampaikan degan penuh istigfar dan tidak mengamuk...dan kau pastinya blh melakukan benda yg sama...

aku aku undurkan diri aku dan aku akan mengalah..apa pun tanggapan kau pd aku,itu terpulang....statement ko dlu ckp ko xkan buang aku dan aku juz ckp klu ko nak buang aku pun tak pe...dan kau sendri salah faham dam mempermainkan isitilah BESTFRIEND yg selama ini aku dan kau sanjung..terima kasih atas statement itu dan aku sgt menghargainya...yg dapat aku katakan aku akn sentiasa panjatkan doa agar ko akan mendapat apa yg kau inginkan dalam hidup kau...semoga kau berbahagia sentiasa dan dikurniakan kesihatan yg berpanjangan..tak pernah ade rasa benci dlm hidup aku tentang kau..aku akn sentiasa sanjung persahabatan yg pernah kita lalui dahulu...

Utk kak mim,terima kasih sebab bantu utk memperjelaskan apa yg berlaku...aku hargainya...aku harap dia akan jelas dgn penerangan kau beri...kak,adik kau yg bernama SYAHIRAH ini dh maken dewasa dan dah mula menguruskan perasaan dan hati nya...aku dh pandai nak uruskan panas baran dan angin aku..thanx kak..kau banyak membantu... :)

aku berusaha mendekatkan diri pd-Nya...aku perlu utk kembali pd-Nya kerana Dia lah yang menentukan segalanya...aku masih bersyukur krn masih diberi peluang menikmati keindahan alam ini bersama orang2 yang masih menerima aku...alhamdulillah.... :)

Friday, January 14, 2011

waktu ni aku rasa mcm nak jerit pgil semua org yang aku rasa menjadi masalah dlm hidup aku...lepas satu...satu...takpe,aku anggap itu semua sbagai satu ujian rahmat pd diri aku...

aku xminta org keliling 24 jam jaga hati aku...ckup sekadar amik bahasa....aku bkn Tuhan ko nak kena sembah selalu...pd luaran aku nampak keras mcm batu,dalaman aku senipis dan slembut tissue..aku mudah tersentuh..aku cepat terasa...tp sekiranya sesuatu itu adalah berkenaan dengan hati dan perasaan aku...

sesekali aku msih blh lg berbicara bertolak ansur..namun,jika pintu sabar itu pecah dan tbuka luas,aku mmg seperti nur syahirah aminudin yg ko x kenal...minta maaf byk2...aku dh terlalu blembut hati dgn semua...aku dh terlalu ikutkan ckp semua shgkan hati aku sendri pun aku xpnh jaga...yg selalu aku lakukan adalah terlalu menjaga hati org keliling...

ko..terlalu ego...klu ko perasan lah kan..sgt ego...apa yg aku tegur ko rasa aku takde hak nak menegur..mcm ko bgus...takpe,aku diamkan je..sebab aku pkir aku nk jaga hati ko..tp ko?blh ke?it's ok ko dh ade life ko sendri..so go ahead...even aku dh taw semua kisah silam titik hitam dlm hidup ko,aku tak penah PINGGIR kan hidup ko la...aku blh je bkwn dgn ko..apa yg jd pd diri ko baru sikit...ko takde sehina mana pun...life aku yg dlu lg hina la....aku xpernah persoalkan setiap apa yg ko lakukan..semua aku back up dari belakang...
tp nak wat mcm mane..setiap kali jd hal,ko akn sentiasa pkir bgus n ko betul...terima kasih byk2...

tp xsangka sebabkan mulut jantan tu ko blh pcaya apa jantan tu ckp...huh..terbaek....ingt aku hamak sgt ke nk jantan tuh?tlg ar aku sikit takde hati kat jantan tuh..ko dh kenal perangai jantan tu mcm mane tp ko still leh nk percaya kan...go ahead GURL!!!aku respect ko...disebabkan status aku kt FB yg ko sendri xtaw sape nk dtg amik aku.ko leh ckp aku baik ngn jantan tuh..aku bkn budak bodoh laaa...apa yg aku dh lalui terlalu banyak sangat..lg banyak dari ko..cume naseb ko lebih baik dari aku sebab jumpe dgn org yg blh terima seadanya ttg ko...so bsyukurlah...

memg apa yg aku ckpkan masing2 ade kasut...kasut tu yang tentukan perjalanan masa depan masing2..so juz go ahead ngn life masing2....masa depan ko dah ade depan mata..so tak perlu nk bkawan dgn org yg masa depan pun masih tak nampak lg..perjalanan hidup kite berbeza...anggap je lah apa yg pernah aku dan kau lalui hanya sekadar satu episod sandiwara yg tiada makna lgsg....sebagai satu persinggahan dalam episod kehidupan masing2..thanx for everything...

Wednesday, January 12, 2011

Life maken busy dengan lambakan asgmnt dan jugak course work....bru sebulan start sem baru..tapi LAPAN Asgmnt & coursework yg perlu dihadapkan..HADOIIII Mak Limah.....rasa nak berlarik satu stadium KUIM tak pun rasa nak hentak2 kpala kt dinding RUMSIS....hehehehe....relax2...kata sem ni nak try strike utk Dekan kan...so be cool...chill je study erk...huhuhuh....

Sem ni jugak lah byk program bagai....program utk subjek + program kolej....bermulalah edisi kena kuarantin weekend tak leh balik..utk sem2 lepas aku blh lah melarikkan diri a.k.a mengFLYkan diri utk tetap balik weekend....sem ni sorry bro....lu banyak interprem n kena tempias program bagai yg ade...so,start mgu depan dah takdenye nak balik weekend ye....

22-23 Jan - terlibat ngn jualan utk Ekpso Amal KUIM

29-30 Jan - Program Kelab Kembara ke Homestay Laman Bangkinang Kuala Pilah N9

dan seterusnya aku akn sambung kebizian aku dengan menyiapkan lambakan asgmnts...first due date adalah 18/1 ni utk asgmnt Psikologi Perkembangan tajuk Perkembangan Org Tua....bahan bru dapat sikit je..hurm...then 2nd due date 19/1 utk asgmnt Usuluddin-Konsep & Asas Pengajian Hadis..adoi..leburlah otak aku...yg itu aku bru nak pergi carik bhn kt library Masjid Tanah kejap lg..kebetulan pg ni aku free...cume ptg nti je aku ade cls nk mengadap...

Thursday, January 6, 2011

Maaf kerana kelewatan mengupdate blog...kebizian diri dan jugak line internet yang xde menyebabkan kesukaran utk update blog....

Rasanya tak terlewat utk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2011....DIharapkan dengan kedatangan tahun baru ini bakal memberi sinar kebahagiaan dan kejayaan untk kita semua..Sambutan malam new year semestinya bagi aku tak sama mcm dlu2...Yup..tiada lg road tour dari club ke club di melaka raya...tiada lg sesi melihat warga-warga yg ketandusan akhlak terkinja2 di dalam club melayan nafsu dahaga air kencing setan serta berpeluk sakan....hurm.....sambutan hanyalah bersama teman rapat...meronda2 sekitar bandaraya Melaka..sambutan kali ini aku bersama Elina,Faizal dan jugak Berm...kitaorg merempit dgn 2 buah bijik motor meronda sekitar bandaraya...melihat bunga api di Dataran Pahlawan,melepak di Stadhuys sambil layan Prosperity Burger dan kembali meronda2 sekitar eyes on msia....kemudian dlm pkul 4 pg kami dh bgerak balik ke rumah masing2...banyak roadblok yg tpaksa kami tempuh..huhuh alhamdulillah takde ape-ape..

Keesokkannya 01.01.2011 aku ikut family ke beberapa kenduri kawen..Atok n nenek aku pun follow skali..so,kerja aku actually adelah "pimpin tangan" nenek aku cuz dia dah tak larat nak jln sgt..so kena pimpin dia...first kenduri kat Tmn Kerjasama Bkt Bruang...my mom ckp tu sedara kitaorg jugak...second wedding kat Alor Gajah..yg ni memang aku kenal cuz ank buah pada atok aku...ramai gak jumpe ngn sedara2 yg dh lama tak jumpe...

Malam plak aku kluar dengan mak aku...cuz nak bawak Elina ngn Faizal pg rumah Datin Rahimah cuz nak tgok freezer yg nak dibeli...Lastly mlm tu kitaorg juz lepak kt MBMB n mkn prosperity...

On Sunday plak..kami sekeluarga ke JB....plan utk hantar desktop n barang2 my brother di UTM....

itu shj update kali nie....nmpk sgt mcm mls kan...

;;